Älä osta mitään

Tänään 29.11 vietetään jokavuotista Älä osta mitään -päivää. Päivää vietetään siis joka vuosi marraskuun viimeisenä perjantaina vastaiskuna joulun aiheuttamalle valtavalle ostos hysterialle. Päivän tarkoitus on myös herättää miettimään omia kulutustottumuksia sekä sitä, että kaikilla ei ole yhtenäisiä mahdollisuuksia osallistua pitkälti kulutuksen ympärillä pyörivään yhteiskuntaamme.

Myönnän, että itse olen materialisti. En ehkä pahimmasta päästä, mutta varaa olisi vähentääkin. Tosin nykyisin olen esimerkiksi matkoilla alkanut arvostaa kokemusta ja elämystä materiaa enemmän. Ihminen on kuitenkin heikko. Meitä pommitetaan päivässä sadoilla ellei tuhansilla mainoksilla ja meille luodaan tunne, että tarvitsemme sen kaiken ollaksemme onnellisia. Samalla olemme unohtaneet tuotteiden alkuperän: Oli kyse sitten ruuasta tai vaatteesta, joku on sen viljellyt tai ommellut, luultavasti alipalkattuna huonoissa työoloissa. Unohdamme myös sen, että tavaroiden elämä jatkuu vielä senkin jälkeen, kun me olemme sen hylänneet. Muovipussin maatuminen kestää 15 vuotta. En halua saarnata, enkä itse ole tai aio ruveta luonnonsuojelijaksi, mutta välillä on hyvä pysähtyä miettimään valintojaan. Vaikka yhdellä päivällä ei maailmaa pelasteta, niin on se kuitenkin parempi kuin ei mitään.

Ajattelin myös haastaa itseni ja teidät muutkin: Aion joka viikko pitää yhden En osta mitään -päivän! Oikeastaan omassa viikossa niitä usein jo onkin, mutta nyt aion tehdä tämän tietoisesti.

Lisää aiheesta: alaosta.fi

Lisäksi Kepa tarjoaa mahtavan listan eettisistä joululahjoista! Kepa.fi

Tilaa RSS-syötteenä

Aihe: Ajatuksia | Tags: , , , , | Ei kommentteja

Kirjoitettu: 29.11.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>